Vecka 2

Måndag        Ugnstekta rotsaker med chorizo och guacamole.

Skala och strimla morötter, rödbetor, lök, palsternacka, sötpotatis eller andra goda rotsaker grovt. Skiva chorizo, lägg allt i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja, krydda med salt, peppar och hackad vitlök. Stek i ugnen på 200 grader tills allt är genomstekt, servera med guacamole eller annan kall sås.

Tisdag          Fullkornspasta med kyckling i vitvinsås och spenat

Gör enligt Arlas recept http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14868 men tillsätt 1 dl vitt vin innan grädden tillsätts och öka vitlöksmängden till 4 klyftor. För att få lite mer smak på rätten kan man tillsätta en hönsbuljongtärning eller kycklingfond på flaska. Tänk på att om du använder fryst spenat ska den inte vara hackad.

Onsdag         Laxbiffar, ris och sesamsoya

Gör enligt Coops recept http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=35477 men byt ut dillen och pepparroten i biffarna mot 1 tsk wasabipasta och 1 msk sweet chilisauce. Blanda i sesamfrön i soyasåsen.

Torsdag       Mexikansk majssoppa

Jag tänkte prova Leila Lindholms recept på majssoppa http://recept.nu/1.36064/leila_lindholm/mexikansk_majssoppa_med_quesadillas Dessa serveras med quesadillas, men de går bra att byta ut mot något nyttigare. Jag tänkte göra enligt receptet men använda fullkorns tortillas och byta ut mozzarellan mot en mindre mängd lagrad ost, te x. en mager lagrad prästost.

 

Fredag          Färsjärpar med bulgur och tomatsalsa

Blanda köttfärs (av nöt, ca 250g för 2 port) med 2 msk potatismjöl, 1 hackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 ägg, några matskedar matlagningsgrädde, salt och peppar. Tillsätt grädde tills du får en lagom konsistens på färsen, den ska vara lätt att forma till avlånga lite större köttbullar. Stek järparna i stekpanna på medelvärme tills de är klara. Hacka 2 stora tomater, hacka en halv röd lök, riv skalet av en halv lime, hacka en halv kruka koriander. Blanda ingredienserna till salsan i en skål, krydda med limesaft, salt och peppar. Servera med en god sallad och kokt bulgur eller ugnstekt potatis

Lämna en kommentar