Vecka 1

Måndag        Fullkornslasange

                 Fräs med morötter, zuccini och champinjoner i köttfärsen. Ersätt ett lager köttfärs med spenat, fryst spenat tinad i micron går utmärkt. Använd mjölk till såsen och en mager ost. Servera med en god sallad, ev. några marinerade kronärtskockshjärtan.

Tisdag          Slät potatis och purjolöksoppa

                 Koka strimlad purjo och skalad tärnad potatis i grönsaksbuljong. Tillsätt en skvätt matlagningsgrädde eller fraiche. Mixa med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Knaperstek lite bacon och låt rinna av på hushållspapper, strö över soppa. Servera med en grov macka med avokado och skinka.

Onsdag        Falafel med fullkornstortilla

                 Gör falafel enligt Arlas recept: http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=20096 Servera med en matig sallad (riven morot, riven zuccini, ev. kokta bönor, rödlök, sallad, tomat, gurka) och vitlöksyoughurt. Jag brukar använda turkisk yoghurt, pressa i lite vitlök, salta och peppra. Lägg falafel, sallad och yoghurt i en varm tortilla, rulla ihop.

Torsdag        Thai fisksoppa med glasnudlar

                 Använd recept från http://wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=7761 som bas. Använd gärna färska grönsaker istället för frysta (purjo, morot, palsternacka, svamp mm). Tillsätt lite glasnudlar innan fisken och låta koka klart. Tillsätt sedan valfri fisk, går bra med någon vit fisk eller lax.

 

Fredag          Coq au vin med färsk pasta

                 Gör coq au vin med hela kycklinglår eller lårfiléer. Det går att göra på vanlig kycklingfilé också, men det blir inte lika saftigt. Har man kycklinglår med benen kvar ger det en god smak till grytan. Recept finns på http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=19084 sidfläsket går bra att ersätta med bacon. Servera med kokt pasta (fullkorn), gärna färsk (det är ju fredag) och en god sallad.

Lämna en kommentar